Botswana & Caprivi
 

    III. Okavango & Caprivistrook (Nam.).   

 

 

 

Donderdag 24 juli.

Als we de grens met Botswana gepasseerd zijn rijden we door naar de Okavangodelta, een groot gebied waar de Okavango in "verdwijnt". Hij verdampt, wordt opgenomen door riet en vooral papyrus en zakt in de grond weg. We stappen eerst in 2 speedboten die ons naar een dorp in het "hart" van de delta brengen. Onderweg spotten we nog een nijlpaard, krokodil, veel vogels zoals de afrikaanse zeearend, grote bonte ijsvogel, zadelbekooivaar en reigers. Dan nog weer 20 minuten in een truck en vervolgens in mokoro's. Van oorsprong zijn dit boomstamkano's maar nu van polyester, gaan langer mee, weinig onderhoud, ecologisch ook prima en ook traditioneel mag men per gezin maar een beperkt aantal bomen kappen.

 

We varen ruim een uur geruisloos tussen de papyrus, de polers polen ons voort. Dan komen we bij "tented camp", wel héél sober: dun matrasje en één enkele deken in een koepeltent! En een provisorisch toilet (gat in de grond mét bril!). Er wordt voor ons gekookt, we eten bij het kampvuur, en zitten nog gezellig wat in het vuur te staren. De polers kamperen ook maar houden zich disciplinair afzijdig. Er wordt slecht geslapen en niet alleen vanwege de dunne matjes: je hoort elkaar, je hoort nijlpaardgeluiden, olifanten en zelfs het gebrul van een leeuw!

 

Vrijdag 25 juli.

De volgende morgen maken we een mokorotocht. Zien een prachtige zonsopkomst met gouden wolken, even verder een grote nijlpaardfamilie, voorzichtig: afstand houden! Op eiland wandelen we een eind en zien zebra's, een paar olifanten, verschillende vogels en overal zie je de tracks waarlangs de nijlpaarden 's nachts lopen om bij de graasgebieden te komen

 

 

Na deze fraaie tocht wordt alles weer in de mokoro's gepakt en polen we terug om opgepikt te worden door een truck die ons naar een "houseboat" brengt. Vergeleken bij de vorige nacht is dit wel een grote luxe: iedereen pikt dan ook eerst een lekkere douche en daarna een pilsje! Een aantal mensen maakt een vliegtocht over de delta maar ik blijf met beide benen op de grond en rust en lees wat.

We varen nog een eind, vooral heel rustig totdat er geen steek voor de ogen meer is te zien. De kapitein/kok bereidt een lekkere maaltijd en 's avonds aan het donkere dek is het nog gezellig wat nakeuvelen en genieten van de prachtige sterrenhemel. Waar is het Zuiderkruis? O, daar!

 

N.B. Ook wanneer je het Zuiderkruis 4,5 x met

z'n eigen lengte verlengd zit je precies boven

het geografische zuiden.

 

Zaterdag 26 juli.

We worden opgepikt door 2 kleine boten die ons later weer overzetten op een grote en heel snelle speedboot (60 km/u) die ons weer naar de bewoonde wereld brengt. Ook dan zien we onderweg veel vogels zoals de opensnavelooievaar: ja, inderdaad  deze heeft als hij de klep dicht heeft toch een opening tussen de boven- en ondersnavel.

 

 

We verlaten Botswana weer en de bus/truck brengt ons naar een lodge aan de Okavango in de buurt van de Popa-falls, eigenlijk stroomversnellingen, een cataract. De rivier is hier opvallend breed, het is veel water dat in het regenseizoen de delta in gaat, verdampt, wegzakt en opgenomen wordt.

 

 

Zondag 27 juli.

We vervolgen de weg door de Caprivistrook naar Kasane nabij het Chobe-park dat wel weer in Botswana ligt. Het is wel een behoorlijk heen en weer gedoe, kost veel tijd maar in Botswana is op deze hoogte blijkbaar geen goede weg te vinden.

In Kasane wordt onmiddellijk actie ondernomen om nog een vaartocht te maken in de namiddag. Dat lukt en het is werkelijk indrukwekkend wat hier allemaal voorbij komt!!!

Het park is bekend om z'n overbevolking aan olifanten en dat merken we dan ook al snel: elke keer weer groepen van tientallen van deze dieren, op het land, in het water met kalfjes erbij! Op een gegeven moment zet de stuurman/gids de vaart erin en even later komen we op een plek waar enkele kuddes naar een eiland aan het oversteken zijn. De kleintjes volgen voorzichtig tussen de oppassende grote door het water, soms met alleen het slurfje boven water!

 

> > > FILM!!!! < < <

 

 

 

Maar ook waren er veel andere dieren te zien zoals de hippo's, buffels, krokodillen en de rode lechwe-antilopen die met hun speciale hoeven goed op drassige grond kunnen lopen. Veel vogels zijn er te zien: ibissen, bijeneters, verschillende reigers en ganzen, en nog veel meer! Het is overweldigend, wat een genieten!

 

Maandag 28 juli.

's Morgens vroeg een gamedrive in het Chobepark. Ook leuk maar we zien natuurlijk niet zoveel als gistermiddag. Impala's en olifanten natuurlijk: in het park zouden er 60.000 stuks rondlopen! Langs de rivier zien weer nijlpaarden, vogels en voor het eerst een hamerkop. Verder nog twee slechtvalken en een paar gieren.

 

 

Na deze trip maken we een reis met veel stops: eerst moeten we de grens passeren met Zambia, dat betekent met de pont over de Zambezi! Er staan honderden vrachtwagens te wachten en er zijn 2 veerboten die telkens maar één grote vrachtwagen kunnen overzetten! Dat wordt dus nog wat!

 

Diaseries:

1. Okavango

2. Chobe N.P.

 

Verder naar:  IV Zambia (Victoria Falls)

 

Terug naar: Menu

 

Terug naar:  Inhoud Reisbelevenissen.

 

 

Gastenboek