egr1

 

 

Bezoek mijn

Gastenboek

 

 

Zondag 30 maart.

Treinen naar Schiphol. Jammer van de mooie dag! Het vliegtuig van Egyptian Airways zou om 17.15 vertrekken maar het werd bijna acht uur! Maar goed: 00.15 in Caïro, hotel Windsor: ademt ’n oud-koloniale stijl van vervlogen betere tijden!

 

Maandag 31 maart.

Goed geslapen in gezelschap van Erik, onze reisbegeleider, die een kamer voor zich alleen zou krijgen (en ik dus ook), maar vanwege de paasdrukte ……, sorry, sorry! Oorspronkelijk komt hij uit Wehl dus: eff'n plat proat’n in Caïro!

Eigenlijk een vrije dag, maar iedereen vindt het leuk om met Erik een wandeling door het oude Islamitische Caïro te maken. Een werkelijk schitterende tocht. Het kleinschalige, eenvoudige, gezellig drukke, maar vooral volle stadsdeel maakt grote indruk op iedereen. Sommigen raken bijna van streek door het afval op straat in hun ogen, hoewel mìj dat eigenlijk nog meevalt; ik had dat in dit soort steden erger verwacht.

Ook hoort hierbij: de soukh: nauwe straatjes met winkeltjes variërend van klein tot héél klein, theehuisjes en eettentjes, straatverkopers met allerlei etenswaar en veel ambachtslieden met een klein smederijtje waar zelfs nog plaats is voor een draaibank, koperslagers, siersmeden, hout-, leer-, en andere -bewerkers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er; een gevarieerde veelheid aan dieren: ezels, muildieren, kamelen, schapen, geiten, kippen en kalkoenen, enz. Een grote belevenis!

Oude cultuur ook: overal zie je moskeeën. Enkele hebben we bezocht: prachtige bouwwerken met grote binnenpleinen, koepelgewelven met een geweldige nagalm van wel vijftien seconden. Verder een moskee met een voetafdruk van de Profeet: een Islamitisch pelgrimsoord.

 

 

Dan ook de "dodenstad": een grote oude begraafplaats met naast "gewone" graven ook veel mausolea, soms al duizend jaar oud. Het bizarre is nu dat een groot aantal van deze grafmonumenten gewoon "gekraakt" zijn: er wonen hele families in, getuige de fikse hoeveelheid was aan de lijn buiten! De overheid is hier overstag gegaan ten gunste van de volksgezondheid en heeft op verschillende plaatsen waterleiding en elektriciteit aangelegd!

Dinsdag 1 april.

Saqqara staat op het programma. Dit ligt ongeveer twintig kilometer ten Z.W. van Caïro en is onderdeel van het necropolencomplex van Memphis. De piramide van Djoser: deel van een dodenheiligdom, oorspronkelijk geheel ommuurd, waarvan nu toch nog een indrukwekkend stuk resteert: de ingangspoorten met daarachter de zuilengalerij van de dodentempel. De eigenlijke piramide behoort tot de oudste soort: de trappiramide van tichels, later rondom opgevuld tot de bekende soort met de gladde vlakken. Nu echter zijn deze weer vervallen tot trappiramide of zelfs helemaal verworden tot een hoop puin.

In het vruchtbare landbouwgebied langs de Nijl genoten we een heerlijke maaltijd, waarna we richting Gizeh koersten met z’n wereldberoemde piramides.

De aanblik hiervan is werkelijk adembenemend: het blijkt nu dat, wat je ook gelezen of gezien hebt op foto of film, je je toch geen voorstelling kunt maken van de grootsheid van de piramides, de sfinx en de ruïnes van andere kleinere piramides! Onvergetelijk, dit moet jezelf gezien hebben!

Het foto’s maken valt wat tegen; op plaatsen waar je dat zou willen (bijenkasten o.i.d.) stopt de bus niet. Op veel andere plekken zoals vandaag moet je een extra fototicket kopen (steeds weer opnieuw) om regelmatig tot de conclusie te komen dat er weinig of heel moeilijk te fotograferen is! Jammer!


Indrukwekkend was ook de zonneboot van Ré: een boot als bouwpakket gevonden bij de piramide van Cheops, opgegraven en in elkaar gezet en heel fraai tentoongesteld in een speciale hal. Heel bijzonder: een 4500 jaar oud bouwpakket alsnog in elkaar gezet en aan den volke getoond!

 

Woensdag 2 april.

Vandaag naar Aswan. Omdat we pas vliegen om 5 uur ’s middags is er nog ruim tijd om het Egyptisch museum te zien. Hier ligt onder andere de geweldige schat van farao Toetanchamon. Het is werkelijk indrukwekkend wat deze farao allemaal is meegegeven in zijn graf met in het middelpunt een heel grote sarcofaag waarin een kleinere en zo enkele malen verder tot het beroemde dodenmasker!

 

Maar ook andere sarcofagen, beelden, veel bedekt met hiëroglyfen en andere grote en kleine kunstvoorwerpen zijn overweldigend om te zien. Het is echt veel te veel om te bekijken. Jammer is dat het een naar onze begrippen zo’n ouderwets stoffig museum is zonder speciale thema’s, maar de reden is duidelijk: op een moderne overzichtelijke, thematische wijze opgezet zou men misschien wel vijf keer zoveel expositieruimte nodig hebben en een arm land als Egypte kan die kosten niet ophoesten.
 

 

Onze route:

Caïro

Gizeh

Vliegen n. Aswan

Abu Simbel

Luxor

Hurghada

St.Catharinaklooster

Nuweiba

Caïro

 

 

 

 

Volgende Pagina: Egypte dl. 2.

Naar:  Overzicht Reisbelevenissen